0
انتخاب باتری ماشین

نکاتی در رابطه با شیشه خودرو

 همراهان گرامی امداد باتری ، شیشه، عضو مهمی در بدنه خودرو است که قطعات داخل کابین و سرنشینان را در برابر صدا، اشعه ماورا بنفش، خاک، سرما، گرما، باد و باران محافظت می‌کند. همچنین این وسیله، کمک بزرگی به راننده برای دید درست و پیش‌گیری از هر گونه حادثه و تصادف است.

کیفیت ساخت شیشه خودرو و استفاده درست از نوع مناسب برای بخش‌های مختلف یک وسیله نقلیه، تاثیر مستقیمی در ایمنی و همچنین آسایش راننده و سرنشینان دارد. بنابراین توصیه ما به شما این است که پیش از انتخاب و خرید این قطعه شفاف به شکل، ابعاد، سلامت، کاربرد و از همه مهم‌تر ضریب ایمنی آن توجه کنید؛ همچنین توجه داشته باشید که شیشه ماشین خط و خش، حباب و برآمدگی نداشته باشد.

آیا می دانید یک درصد قیمت خودرو، قیمت شیشه های آن است؟ شیشه در صنعت خودروسازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. درواقع صنعت شیشه به دلیل ظرافت و حساسیت آن یکی از صنایع خاص کشور است؛ چرا که ذات این صنعت اهمیت کیفیت و ایمنی را در بر می گیرد…

برای آشنایی با انواع شیشه خودرو و تفاوت آنها با هم گفت وگویی داشته ایم با مهندس غلامرضا حبیبی، رئیس مهندسی ساخت شرکت سایپا دیزل.

آقای مهندس! تکنولوژی شیشه جلویی خودرو چه تفاوت هایی با شیشه های کنار و عقبی دارد؟

شیشه جلوی خودروهای امروزی از نوع شیشه های لامینیت است. در این شیشه ها یک فیلم پلاستیکی به نام P.V.B وجود دارد که به وسیله دو لایه شیشه در طرفین احاطه شده است اما شیشه های جانبی و عقب که معمولا با نام (Toughened) شناخته می شوند، پس از شکل دهی و برشکاری های لازم تا دمای ۷۰۰ – ۶۰۰ درجه سانتی گراد گرم و سپس به سرعت سرد می شوند. این عمل موجب استحکام سطحی شیشه می شود.

این شیشه ها از نظر ایمنی چه تفاوت هایی با هم دارند؟

در شیشه های جلو لایه P.V.B هنگام وارد شدن یک نیروی خارجی ، خرده شیشه ها را در جای خود نگه می دارد و از پراکنده شدن آنها و ایجاد جراحت برای سرنشینان خودرو یا پرتاب شدن سرنشینان به خارج جلوگیری می کند. از خواص دیگر آن می توان به کاهش انتقال صدا با فرکانس بالا ، جلوگیری از ورود اشعه فرابنفش تا ۹۵ درصد و قابلیت ترمیم هنگام ترک خوردگی، اشاره کرد. شیشه های جانبی و عقب نیز با توجه به استحکام ایجاد شده در آنها، هنگام شکستن به ذرات کوچک و بدون لبه های تیز و برنده تبدیل می شوند که به سرنشینان آسیب نمی زند. لازم به توضیح است در شیشه های عقبی نیز گاهی از لایه P.V.B برای افزایش ایمنی استفاده می شود.

خط های مشکی ای که روی شیشه های عقب دیده می شوند چیستند و به چه منظور تعبیه شده اند؟

خط های شیشه های عقب، نقش گرمکن دارند و از یخ زدگی شیشه جلوگیری می کنند. همچنین موجب از بین بردن آب و تمیزشوندگی بهتر و رفع شبنم و گردو غبار می شوند.

قسمت بالایی بعضی از شیشه ها رنگی شده اند. این رنگ به چه منظور در شیشه به کار رفته است؟ آیا برای چشم راننده ها آسیب زا نیست؟ آیا مشکلی در دید شب راننده ایجاد نمی کند؟

برای جلوگیری از تابش نور خورشید به صورت و چشم های راننده و پیشگیری از تابش نورهای خیره کننده، قسمت بالایی P.V.B شیشه های جلوی خودرو را رنگی می کنند. این کار نه تنها باعث آسیب رساندن به چشم های راننده نمی شود بلکه به پیشگیری از آسیب کمک می کند. رنگ کردن قسمت بالایی شیشه جلو به هیچ وجه مشکلی در دید راننده هنگام رانندگی در شب ایجاد نمی کند.

آیا از شیشه های رفلکس هم در خودرو استفاده می شود؟ مزیتشان چیست؟

شیشه های رفلکس برای تمام اتومبیل ها اعم از سواری عادی ، رالی و تشریفات سیاسی قابل استفاده است. از مزایای آن افزایش جلوه و زیبایی خودرو ، جلوگیری از ورود نورهای خیره کننده خورشید در روز و نور خودروهای مقابل در شب است. این شیشه ها در موارد خاص از دیده شدن داخل خودرو به دلایل امنیتی جلوگیری می کنند.

گاهی برخی از رانندگان جوان اقدام به دودی کردن شیشه های خودرو می کنند. آیا این کار از نظر مهندسی خللی در شیشه ایجاد نمی کند؟ از نظر ایمنی این کار را تایید می کنید؟

اگر دودی کردن شیشه با پوشش های مدرن صورت گیرد، بلامانع است . معمولا در پوشش های مدرن به علت به کارگیری گونه های جاذب اشعه فرابنفش در ساختار شیشه ها، از ورود این اشعه مضر که به دلیل داشتن فرکانس بالا دارای انرژی زیادی است ، جلوگیری می شود و قطعات داخلی خودرو از رنگ پریدگی و ترک خوردگی مصون می مانند. اما از نظر ایمنی به دلیل کاهش دید راننده نسبت به طرفین و همچنین کاهش قدرت تصمیم گیری در موارد خاص انجام این کار مورد تایید نیست و توصیه نمی شود.

هنگام تعویض و خرید شیشه های خودرو به چه نکاتی باید توجه کرد؟

هنگام خرید شیشه، ضمن در نظر گرفتن شکل و ابعاد هندسی باید ضریب ایمنی و سلامت شیشه (توجه به نشان استاندارد) را رعایت و دقت کرد شیشه دارای دانه های مزاحم دید (حباب) ، برآمدگی و خطوط روی سطوح داخلی و خارجی نباشد.

انواع شیشه خودرو

شیشه‌های ماشین دارای انواع و اقسام مختلفی هستند که در سایزها و شکل‌های متفاوت عرضه می‌شوند؛ دلیل اصلی طراحی متفاوت این قطعه، نوع کاربرد و درصد ایمنی آن‌ها است. این قطعه مهم شفاف به ‌صورت کلی در چهار نوع دسته‌بندی می‌شود که در ادامه شرح می‌دهیم:

۱. شیشه خودرو مجهز به لایه P.V.B

P.V.B مخفف کلمه Polyvinyl Butyral است که به صورت دو لایه روی هر دو سطح شیشه قرار می‌گیرد. مهم‌ترین ویژگی این لایه‌ها، امنیت بالایی است که در برابر نیروهای خارجی برای خودرو فراهم می‌کنند.

لایه ایمنی P.V.B در برابر ضربه‌ها مقاوم بوده و زمانی که شیشه ماشین در معرض شکستگی قرار می‌گیرد؛ خرده‌های آن به صورت یکپارچه در کنار هم قرار گرفته و فرو نمی‌ریزند تا آسیبی به سرنشینان نرسد. جذب درصد بالایی از اشعه فرابنفش و امکان ترمیم پس از ترک‌خوردن از دیگر مزیت‌های این قطعه با لایه P.V.B است.

نکته: قسمت بالایی شیشه‌های جلو با هدف جلوگیری از تابش نور آفتاب به چشم و صورت راننده، کمی تیره طراحی می‌شوند.

۲. شیشه‌های جانبی و عقب خودرو

به طور معمول شیشه‌های غیر از بخش جلویی خودرو، لایه P.V.B ندارند؛ اما دارای استحکام نسبتا مناسبی هستند. این نوع به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که برای جلوگیری از آسیب‌ رسیدن به سرنشینان ماشین، خرده‌های آن پس از شکستگی خاصیت برندگی نداشته باشند.

۳.شیشه‌‌های دودی خودرو

در بیشتر خودروهای لوکس و اسپرت با هدف زیبایی و جذب اشعه فرابنفش از شیشه‌های دودی استفاده می‌شود؛ زیرا اشعه مادون قرمز به مرور زمان باعث آسیب‌رسیدن به قطعات داخل کابین ماشین (رنگ‌پریدگی و ترک‌خوردگی) می‌شود.

نکته: امکان دودی‌کردن شیشه‌ها، بر روی هر مدل خودرویی توسط خود راننده امکان‌پذیر است و به راحتی انجام می‌شود.

۴. شیشه خودرو المنت‌دار

منظور از المنت‌، خطوط سیاه رنگ موازی هستند که در سطح شیشه‌های عقب خودرو قرار دارند. این خطوط در جهت فراهم‌کردن دید مناسب برای راننده هنگام رانندگی با روشن‌شدن سیستم برق ماشین، جریان برق را از المنت‌های مخصوص رد کرده و با گرمای تولید شده، بخار و قطرات ناشی از برف و باران را از روی آن محو می‌کنند.

نکته: زمانی که در هوای سرد، بخاری خودرو روشن است؛ به علت فاصله زیاد بخاری تا عقب ماشین، شیشه عقب بخار کرده و دید راننده مختل می‌شود.

ترمیم ترک شیشه خودرو با لیزر

شیشه‌های ماشین به‌خصوص در قسمت جلو و عقب، قیمت بالایی دارند و از طرفی کیفیت نوع فابریک، بسیار بیشتر از نمونه‌های چینی و ایرانی موجود در بازار است؛ بنابراین ترمیم آن در عین مقرون ‌به‌ صرفه‌ بودن، ارزش بیشتری نسبت به خرید نمونه‌های کم کیفیت بازار دارد.

البته در نظر داشته باشید که قیمت ترمیم آن با لیزر هم کم نبوده و معادل یک تا دو سوم قیمت خرید است؛ پس در صورت امکان، شیشه‌های اصلی را با لیزر حفظ کنید. در غیر این صورت، پیشنهاد ما به شما خرید نمونه ایرانی است؛ زیرا کیفیت بهتری نسبت به نوع چینی دارند.

استفاده از فیبر نانو کربن در نسل جدید شیشه‌های خودرو

محققان پس از بررسی‌های زیادی که در راستای افزایش مقاومت شیشه ماشین انجام دادند؛ به استفاده از لمینت حاوی فیبر نانو کربن رسیدند. این مواد، شیشه‌ها را در برابر حرارت، آتش، ضربه گلوله و حتی انفجار مقاوم کرده و همچنین حدود 98 درصد اشعه ماورای بنفش را به خود جذب می‌کند.

لمینت مذکور از نانو کامپوزیت‌ها و فیبرهای کربن ساخته شده‌ و در اندازه نانو هستند. عدم تغییر رنگ، افزایش ضخامت پس از استفاده از لمینت حاوی فیبر نانو کربن و صرفه‌جویی در مصرف سوخت از مزیت‌های مهم این قطعه شفاف هستند.

 

admin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایـــگان و ثبت سفارش