آشنایی با مراحل سند زدن خودرو
همراهان گرامی امداد باتری ، انتقال سند خودرو مهمترین مرحله خرید خودرو بهشمار میرود؛ بهویژه زمانیکه میخواهید خودرو دست دومی را معامله کنید. زیرا با زدن سند خودرو به نام خود، درصورت وقوع هرگونه مشکلی برای وسیله نقلیهتان میتوانید ادعای مالکیت بر آن داشته باشید و از طریق مراجع قانونی مسئله را پیگیری کنید. سعی کنید در زمان مراجعه به دفترخانه همه مدارک انتقال خودرو را همراه خود داشته باشد تا مراحل کار با سرعت بیشتری انجام شود.
مراحل انتقال سند خودرو
زمانی که خریدار و فروشنده به توافق نهایی برای معامله خودرو برسند، مراحل نقل و انتقال سند آغاز میشود. برای انتقال سند طی کردن ۳ مرحله الزامی است.
تنظیم قرارداد
اولین مرحله برای انتقال سند خودرو، تنظیم قرارداد یا مبایعهنامهای بین خریدار و فروشنده است. در این قرارداد علاوه بر بندهای مربوط به خودرو و خریدار و فروشنده برای مشکلات احتمالی مانند فسخ قرارداد راهکار اندیشیده شده است. در این قرارداد اطلاعات مختلفی باید ذکر شوند که عدم مطابقت هر کدام از آنها با واقعیت میتواند منجر به فسخ قرارداد شود.
- قیمت مورد توافق
- میزان بیعانه پرداخت شده توسط خریدار
- مشخصات کامل خودرو مانند رنگ، مدل، آپشنها و….
- زمان تحویل خودرو و مدارک (کارت سوخت، بیمه شخص ثالث و…) به خریدار
- زمان تعویض پلاک خودرو
- زمان حضور طرفین قرارداد در دفترخانه اسناد رسمی
- مشخص کردن وضعیت پرداخت جریمهها، عوارض سالانه شهرداری، مالیات خودرو و…
- مشخص کردن وضعیت انتقال وجه باقیمانده
تعویض پلاک
پس از نوشته شدن قرارداد اولیه، زمان انجام تعویض پلاک خودرو است. در این مرحله، خریدار و فروشنده یا وکلای قانونی آنها باید با مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو نسبت به فک پلاک و نصب پلاک جدید اقدام کنند.
ثبت سند در دفترخانه اسناد رسمی
پس از دریافت برگ سبز؛ میتوانید برای ثبت سند خودرو به اتفاق فروشنده به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنید یا بهعنوان خریدار با در دست داشتن وکالتنامه از فروشنده، این کار را انجام دهید.
فروشندگان دقت داشته باشند که باید این مرحله را پس از دریافت مبلغ فروش خودرو انجام دهند. خریدار میتواند مبلغ باقیمانده را در دفترخانه به فروشنده پرداخت کند.
شرایط انتقال خودرو چیست؟
همانطور که گفتیم برای سند زدن خودرو، تعویض پلاک آن ضروری است. بنابراین؛ شما هرگز نمیتوانید با وجود پلاک قدیمی روی بدنه خودرو، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. همچنین شرط مهم دیگر، حضور داشتن فروشنده یا داشتن وکالت تامالاختیار از او است.
چه مدارکی برای انتقال سند خودرو لازم است؟
مدارک انتقال سند خودرو در هر مرحله ممکن است متفاوت باشد. در مرحله تنظیم قرارداد باید مدارک زیر را در دست داشته باشید:
- اصل کارت شناسایی و برگ سبز خودرو
- اصل سند مالکیت خودرو
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
در زمان مراجعه به مراکز تعویض پلاک نیز باید مدارک زیر را بههمراه داشته باشید:
- وکالتنامه تامالاختیار بهنام خریدار (درصورت عدم حضور فروشنده)
- کارت خودرو
- بیمهنامه شخص ثالث
- برگ سبز خودرو
- سند مالکیت (در صورت وجود)
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- برگه عدم خلافی خودرو و تسویه آن
- کارت معاینه فنی معتبر و تاریخدار (درصورت گذشت حداقل 4 سال از تاریخ تولید خودرو)
- کارت عابر بانک برای پرداخت هزینههای انتقال سند خودرو
درنهایت برای مراجعه به دفترخانه، این مدارک را آماده کنید:
- برگ سبز جدید خودرو
- سند کمپانی خودرو یا بنچاق قبلی
- تاییدیه نقل و انتقال خودرو از مرکز تعویض پلاک
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- بیمهنامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
- برگه تسویهحساب عوارض سالانه شهرداری
انتقال سند خودروهای کارکرده
خرید و فروش خودروهای کارکرده به نسبت خودروهای صفر نیازمند دقت بیشتری است.
معمولا معامله خودروهای کارکرده به صورت نقدی انجام میشود. در معامله این خودروها، انتقال سند در دفترخانه و هنگام پرداخت وجه معامله صورت میگیرد. اما گاهی خودروهای کارکرده نیز به صورت اقساطی معامله میشوند. در این نوع از معامله، باید قولنامهای در دفاتر اسناد رسمی نوشته شود و فروشنده برای تعویض پلاک به خریدار وکالت بدهد تا برگه سبز به نام خریدار صادر شود. اما سند خودرو تا تسویه کامل به نام فروشنده و در اختیار دفاتر اسناد رسمی باقی میماند.
انتقال سند خودروهای وارداتی
برای انتقال سند خودروهای وارداتی صفر باید حتما پته گمرکی (بارنامه خروج کالا از گمرک) حاضر باشد. تهیه این مدرک از طریق انبار گمرک امکانپذیر است. هنگام ترخیص خودرو به پته گمرکی (تمامی اطلاعات مربوط به خودرو شامل برگ سبز، فاکتور خرید و… در آن ثبت شده) نیاز است و با در دست داشتن آن میتوان برای دریافت پلاک و برگ سبز خودرو، اقدام کرد.
نکات مهم
- سند قطعی یا همان برگ سبز خودرو حتما باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود در غیر این صورت سند خودرو همچنان به نام فروشنده خواهد بود.
- اگر انتقال سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی انجام و ثبت نشود، هرگونه تخلف با خودرو بر عهده فردی است که نامش در سند خودرو قید شده باشد.
- سند قطعی خودرو در هنگام معامله، حتما باید به نام فروشنده باشد. در غیر این صورت ممکن است خریدار برای دسترسی به مالکان قبلی، با مشکلاتی روبهرو شود.
- در صورتی که خریدار پیش از ثبت سند رسمی خودرو در دفترخانه، تمامی مبلغ ثمن معامله را پرداخت کرده باشد، اما فروشنده در دفتر اسناد رسمی حاضر نشود، خریدار میتواند با در دست داشتن فیش واریز وجه و قولنامه از طریق مراجع قانونی موضوع را پیگیری کند.